Elektrik tesisatının açıkta olmamalıdır, sıva altı bu sağlanamıyor ise dışarıdan gelebilecek fiziki darbelere karşı tesisatı koruyacak boru veya kablo kanalları içinden çekilmelidir.
Ev halkının tesisata, kablolara normal şartlarda ulaşmaması sağlanmalıdır.
Tesisat üzerinde bulunan buatlar, düğmeler, prizler kablolara teması önleyecek şekilde kapatılmış olmalıdır. Kapaklarının açık olmasına, yuvalarından çıkmasına, sarkmasına izin verilmemelidir.
Uzatma kabloları ve grup priz alınırken, düğmeli, akım korumalı ve lisanslı ürünler tercih edilmelidir.
Uzatma kabloları kısa süreli kullanımlar için tercih edilmeli, sürekli kullanımlar için yetkili teknik elemanlara tesisat çektirilmelidir.
Kısa vadeli işlerde kullanılacak uzatma kablosu veya grup prizler hane halkının takılıp düşmeyeceği şekilde çekilmeli veya kablonun geçtiği noktalar kısa süreli kullanıma kapatılmalıdır.
Kablonun ezilmemesi, kesilmemesi, kesici-delici, sıcak yüzeyler ile temas etmemesi için tedbir alınmalıdır. Uzatma kablolarını zorlayacak şekilde gergin kullanmaktan, kablodan çekerek fişi çıkartmaktan, ekipmanı çekmekten kaçınılmalıdır.
Elektrik kabloları yük taşımak için imal edilmemiştir, yük kaldırmak, bağlamak amacı ile kullanılmamalıdır.
Grup prizlere birlikte çalışacak, güçlü elektrikli ekipman fişlerini takmaktan kaçınılmalıdır. Örneğin, çamaşır makinası, ütü, tost makinası veya rezistanslı ısıtıcı aynı anda bir grup prizden beslenmemelidir. Kablo veya prizde ısınmanın aşırı akım çekişine işaret ettiği bilinmelidir.
Grup prizler kalıcı olarak kullanılacak ise, sabitlenmeli, darbe veya müdahalelerden korunacak şekilde muhafaza içine alınmalıdır.
Prizlere fişler tam oturtulmalı, gevşek, oynar, tam oturmamış halde kullanılmamalıdır. Kararmış, yanmış fiş ve prizler değiştirilmeli, tesisat kontrol edilmelidir.
Yaralı, ezilmiş, kararmış, yanmış ve hasarlı kablolar, uzatmalar kullanılmamalıdır. Kablolarda ek yapılmamalı, ekli kablolar değiştirilmelidir.
Kablo, grup prizler ve elektrikli ekipmanlar ile çocukların oynamasına izin verilmemeli, çocukların bunları bir oyun aracı olarak kabulleneceği davranışlardan kaçınılmalıdır.
Çocukların ulaşabileceği seviyelerdeki prizler kapaklı tip seçilmelidir.
Elektrik düğme ve buat kutularının ıslak hacimlerin dışında bulunması doğru bir uygulama olacaktır.
Islak hacimlerde, elektrik düğmesi, priz vb. su ve su buharından korunacak şekilde konumlandırılmalı, lavabo altlarına, küvet, duş teknesi içine, üstüne düğme, priz, aydınlatma armatürü konulmamalıdır. Bu noktalarda ki düğme ve prizler su kullanım seviyesi üzerinde konumlandırılmalıdır.
Bu alanlarda kullanılan grup prizlerde de buna dikkat edilmelidir. Özellikle lavabo, küvet yanında su içine düşebilecek elektrikli ekipmanlar serbest halde bırakılmamalıdır.
Suyun iletken olduğu ve elektrik çarpmasına neden olabileceği unutulmamalıdır.
Islak hacimlerdeki aydınlatma armatürleri de su buharından etkilenmeyecek şekilde, kapaklı, koruma sınıfı en az IP65 seçilmelidir.
En doğru aydınlatmanın gün ışığı olduğu unutulmamalı ve gün ışığından mümkün olduğunca fazla yararlanılmalıdır. Evlerimizde tüm alanlar, ihtiyaca uygun şiddet ve nitelikte aydınlatılmalıdır. Aydınlatma yönünün kişileri rahatsız etmeyecek şekilde seçilmesi, makyaj masası, bulaşık tezgahı, çalışma masası, vb. noktalarda işlem noktasını aydınlatacak şekilde lokal aydınlatma metotları tercih edilmelidir. Gölge, kör-karanlık noktalardan, farklı şiddette ve renkte aydınlatmadan kaçınılmalıdır.
Yetersiz aydınlatmanın insanda isteksizlik, uyku haline sebep olduğu, arızalı, yanıp sönen armatürlerin kişinin sinirli, asabi olmasına neden olduğu unutulmamalıdır.
Elektrik kesintilerinde hane halkının güvenli bir şekilde hareket etmesini temin edecek şekilde koridor, lavabo vb. ortak kullanım alanlarına, elektrik kesildiğinde devreye girecek şarjlı aydınlatma üniteleri konulmalıdır.
Şamil ATEŞ
Makina Mühendisi
İş Güvenliği Uzmanı